Ett år med Alla Väljare

Jo, det var en sån där klassisk lansering.

Vi ville så gärna rulla igång vår valsajt med läsardialogen i centrum.

Kommentarsfält för alla skulle enligt projektplanen till PTS vara klart i slutet av april, men prototypen var så pass klar att vi bestämde oss för att köra igång den live samtidigt som vi öppnade Alla Väljare.

Och, ja, ni vet – vid dagen för lansering, med allas, inte minst departementets,
ögon på oss, var alla plötsligt sjuka och datorerna började lägga av.

Men så, genom ett under (misstänker starkt inverkan från Josefine Granding Larssons magiska hand), en halvtimme innan pressmeddelandet gick iväg så löste sig det sista, kommentarsfältet rullade igång och Alla Väljare såg dagens ljus.

Det var en något vågad satsning. Förra valet körde Centrum för lättläst också en satsning på valet som hette Alla Väljare, en lättläst valsajt med information om hur man röstar och ned politiker som fick stöd att blogga lättläst.

Den här gången ville vi på 8 Sidor vända på det, bygga sajten utifrån läsarnas frågor snarare än utifrån politikernas budskap till folket.

Vi visste att det skulle krävas mycket arbete och när vi bestämde oss för att köra igång så hade vi ännu inte finansiering för den redaktör vi visste vi skulle behöva för att kunna arbeta med kommentarer, läsarfrågor och den vanliga valbevakningen.

Men så, i början av december 2013, fick vi besked att justitiedepartementets demokratienhet tyckte att projektet var intressant och var beredda att skjuta till medel för att öka tillgängligheten i valen. Vi körde igång på riktigt.

Vi valde också att jobba nära tillsammans med både läsarna och med Studieförbundet Vuxenskolan, som gjorde en stor satsning för att öka valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kampanjen ”Åtta av tio röstar inte” var en av de nominerade till Hetast i Almedalen, där politiker och andra förbipasserande kunde testa att rösta med svårbegripliga valsedlar.

Ryktena säger att politikerna tog hem valsedlarna för att tävla med partikamrater om vilka som kunde gissa rätt parti. Och framför allt lyfte vi frågan om att personer med intellektuell funktionsnedsättning fortfarande röstar i betydligt sämre utsträckning än andra.

Och så firade vi rösträttens 25-årsdag med tårta!

Bild på tårta där det står 25 år.

Och den 21 november nåddes vi av beskedet att vi får fortsätta driva Alla Väljare åtminstone under 2015 också.

– Det är angeläget att den politiska debatten når alla medborgare, både inför och mellan val. Uppdraget är en långsiktig åtgärd i regeringens arbete för ett högt och mer jämlikt valdeltagande, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i regeringens pressmeddelande.

Vi får fortfarande många frågor till politikerna, inte lika många som under veckorna före riksdagsvalet, men över 400 personer har skickat in frågor och över 70 svar har skrivits, ofta har flera läsare skickat in frågor om samma sak.

Vi lyfter också in frågorna i tidningen och gör andra nyhetsartiklar om dem.

Men det handlar inte bara om att frågor ska få svar.
Det handlar också om att ge alla en röst, att beskriva hela Sverige.

Karolina var en av många som skrev till oss:

”Karolina är ensam mamma till tre barn.
Hon jobbar som undersköterska.
Men hon har problem.

Karolina får inte låna pengar
så att hon och barnen
kan bo kvar i lägenheten
när hennes sambo flyttar ut.
Nu måste alla flytta.
De hittar ingen ny lägenhet.

– Hur kan det vara så här i Sverige
år 2014? Vad kan politikerna göra
för att hjälpa någon som jag?
skriver Karolina.”

Läs politikernas svar till Karolina på Alla Väljare.

Detta är blogginlägg #003 i #blogg100.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *