Att låta samtalet fortsätta

På kvällens makthavaröl-debatt om ledarsidornas framtid, i regi av Makthavare och under ledning av Jonas Morian sa plötsligt Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån, något som knöt an till mitt inlägg från i går, om hur snabbheten på nätet gör att vi har svårt att tolka information och omvärdera våra åsikter och att vi därför kan bli snabba på att döma och avfärda. ”Vi måste också fråga oss själva om klickjakten driver fram en polarisering och enkla svar på ledarsidorna.” Det är en viktig självrannsakande fråga, för om vi i större utsträckning publicerar sådant vi på förhand vet kommer få många att kasta sig över retweet-knappen i reptilhjärneleflex så finns det en risk att vi bidrar till att döda det goda samtalet, i stället för att vara den arena som bidrar till det.

Widar Andersson och Svend Dahl sitter på barstolar vid ett högt bord. Widar pratar i en mikrofon. Svendh håller armarna i kors och lyssnar. Vid ett annat högt bord till höger sitter Jonas Morian med en mikrofon framför sig. Han skriver medan Widar pratar.Widar Andersson, chefredaktör och vd för Folkbladet, och Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån intervjuas av Jonas Morian, Makthavare. 

Widar Andersson, chefredaktör och vd för Folkbladet, försökte nyansera bilden och sa att det inte räckte med polariserande frågor. ”Det räcker inte med konfrontation. Du måste ha en vass penna också.” Och visst är det så. Och samtidigt konstaterade Svend Dahl också att opinionsjournalistiken har kommit närmare läsarna, så väl i tilltal som metod.

Här kan ni se hela debatten:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Rt9v7oSCgy0&w=560&h=315]

 

Men jag funderar ändå på hur vi på så många sätt som möjligt kan främja det goda samtalet. I morse var jag med om en sådan upplevelse. När Marcin de Kaminski, vars kloka samtal om nätet jag länkade till i går, fortsatte samtalet med mig på Twitter. Samtalet om hur vi skapar ytor för det kloka samtalet. Och i morse slöt Deeped Strandh upp. Skärmavbild 2015-03-24 kl. 20.55.17 Och Jacob Sunnliden: Skärmavbild 2015-03-24 kl. 20.55.31 Och på sätt och vis blev Ola Berg, som också deltar i #blogg100 med sin blogg Smidigt, den som faktiskt både startade och avrundade det här samtalet. Det var tack vare hans kommentarer på mitt inlägg om Kommentarsfält för alla i Facebook-gruppen för #blogg100-inläggen som jag skrev inlägg nummer två. Som blev Twitter-konversationen. Och nu det här inlägget. Skärmavbild 2015-03-24 kl. 20.55.45 Så jo, jag är hoppfull. Så länge vi är flera som faktiskt vill prata om hur vi skapar det bästa samtalsklimatet och hur vi kan tänka tankar tillsammans och i sann sokratisk anda föda fram nya så kanske det inte gör något om andra står och skriker åt varandra och det finns medieredaktioner som mäter lyckade sociala medier-kampanjer i antal klick och delningar i stället för antal interaktioner som för journalistiken framåt. Det kanske finns utrymme för båda. Uppdaterad: Det här samtalet lär fortsätta länge. Erika Åberg, som också deltar i #blogg100 med sin blogg Erikas tankar om saker, har också skrivit om att provprata. Där nämner hon också den text jag och Marcin pratar om i början av Twittertråden. Läs också: När #journalisttroll hoppar bock – om kkgate och hur nätet gör journalistiken bättre Det här är inlägg #024 i #blogg100. 

0 svar på “Att låta samtalet fortsätta”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *