Man måste börja någonstans

Dagens glada nyhet!

Paulina Modlitba Söderlund är av mina förebilder vad gäller att driva frågan att uppmuntra fler tjejer att börja med teknik.

Därför är jag extra glad att hon varit med och rattat spakarna i Tekla, som är en teknikfestival för tjejer mellan 11 och 18 år som hålls på KTH den 18 april.

Initiativtagare till festivalen är Robyn som år 2013 fick KTH:s stora pris.

Och jag tänker att det här är så himla bra.

För man måste börja någonstans och jag tror att det här kan bli startskottet för något mycket större.

Många gånger är det just det där första steget vi behöver för att komma igång med något vi drömt om. Och vi behöver se att andra klarar det.

Jag har själv fått så många bra tips av andra kring hur barn kan lära sig mer om teknik och kodning att jag tänker dela med mig av några här:

Barnskor som ligger slängda på en stor matta i hallen.

 Så här brukar det se ut när jag ska hämta min tolvåring på Tiotretton på Kulturhuset. Det går inte att gå fel. Det är bara att följa skratten. 

Coder Dojo – en ideell verksamhet som ursprungligen kommer från Irland, där kodare lär ut kod till barn. Coder Dojo i Stockholm arrangerar dels kodning på Kulturhusets verksamhet Tiotretton för barn mellan tio och tretton år på onsdagar, dels på lördagar där verksamheten arrangerats på olika platser i Stockholm. Jag kan varmt rekommendera det. Det bästa av allt är inte att barnen lär sig kod. Det bästa är skratten. De hörs ända ut i hallen.

Barnhack hos .SE – Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE ordnar barnhack i programmet Scratch. Scratch är ett program där barn kan lära sig programmeringens logik genom att själva bygga enkla spel med hjälp av olika moduler som gör kommandon i spelen. Kul och inspirerande även för de minsta!

Team treehouse. Webbaserade kurser för dem som gillar att kolla på videoklipp och lära sig själva. För mina barn som ägnar sin största lediga tid åt att kolla på när andra spelar Minecraft på Youtube verkar det här vara ett mycket naturligt sätt att lära sig saker.

Jag har också fått många tips i Facebook-gruppen Geek Parents och om ni har fler tips får ni gärna lägga till dem i kommentarsfältet här!

Jag kommer också uppdatera inlägget om jag får in fler bra tips.

Uppdatering 1:
Coder Dojo har verksamhet i hela Sverige. Här finns en bra lista.

Uppdatering 2:
Tekniska muséet i Stockholm ordnar också barnhack i Scratch.

Det här är inlägg #0016 i #blogg100.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *