Engagemang och enkelhet årets tema på Hack for Sweden

Människor har samlats i publiken för att lyssna på presentationerna av Hack for Sweden-deltagarna.Foto: Hack for Sweden.

I dag har 2015 års Hack for Sweden awards delats ut.

Vinnare blev tjänsten varsko.se som bygger på krisdata kombinerat med användargenererat innehåll där användaren själv kan rapportera in olyckor och andra händelser.

Juryns motivering löd:
”Med hjälp av öppet data skapar tjänsten en praktisk, samtida, modern och lokaliserad tjänst som saknas. Användargenererat innehåll ökar intresset för aktivt medborgarinnehåll.”

Laget bakom tjänsten bestod av Johan Holmlund, Emma Melander, Oliva Kassander och Erik Sandrén.

Övriga priser som delades ut av juryn var:

Bästa visualisering: Hemul, som är ett tillägg till Chrome som förvandlar Hemnet till en faktabank där du kan få veta det mesta om omgivningen till huset du söker på.
”Många surfar länge på Hemnet, förhoppningsvis är de lite mer allmänbildade sedan”, sa laget som bestod av Caspar Berendt och Remi Puig.

Bästa nytta för allmänheten: Dödsorsak.se Enkel och tydlig tjänst, där namnet faktiskt förklarar hela idén. Laget bestod av Emil Stenström och Henrik Fräsén.

Bästa affärsnytta: ArtDex, ett sätt att genom spel göra barn intresserade av natur.
Laget bestod av Sebastian Sandberg, Simon Arneson och John Johansson.

Juryns specialpris för teknisk höjd: Tjänsten Fråga Sverige där det går att söka på data från många myndigheter på samma gång.

Här kan du läsa allt om årets vinnare.

Lag Velocity visar tjänsten Soltimmar. Foto: Hack for Sweden

Min personliga favorit i år fanns inte med bland vinnarna, fast jag misstänker att den var en bubblare hos juryn eftersom tjänsten var helt ny och har ett brett användningsområde. Det var lag Velocity, som tagit fram tjänsten Soltimmar, som visar hur mycket sol det finns på en viss plats och när. Möjligheterna till användning är förstås oändliga för allt ifrån stadsplanering till husköpsbeslut.

Mios favorit, som han tippade som vinnare av bästa visualisering var tjänsten år2100.se som pedagogiskt visade hur ens vardagsval påverkar klimatet fram till år 2100.

Den tjänsten låg också i linje med en helt ny trend som var stark under årets hack, nämligen att skapa engagemang hos användaren för att själv vara med och påverka samhället.

Det starkaste exemplet på det var tjänsten Olägenheten vars hela syfte var att visa på den ojämställda bostadsmarknaden för att få användaren att engagera sig bostadspolitiskt.

Flera olika tjänster ville också korta vägen mellan arbetssökande och jobb och använde sig av både data och gamefication, och även om jag inte kunde se något väldigt nytt och revolutionerande i de presenterade tjänsterna så sätter det ändå fingret på att vi vill att de saker vi ägnar mycket tid, söka jobb, söka bostad, ska gå så fort och enkelt som möjligt.

Två av hacken satte fingret på att det också måste gå fortare och vara enklare att använda sig av de öppna data som finns hos myndigheter. Tjänsterna  myndighetsdata.se och http://h4q.github.io är båda reda uppe och rullar. Jag misstänker att båda tjänsterna kommer att hjälpa dem som är med i nästa års omgång av Hack for Sweden.

Men dagens gladaste nyhet kanske ändå kommer från Norge, som den 5-6 juni anordnar hack4.no. Norge gör precis det jag efterlyste redan förra året –  i samband med hacket ordnar de också juniorhack för yngre deltagare som bland annat kommer kunna vara med och använda data från norska lantmäteriverket för att bygga egna världar i Minecraft baserade på var man bor. Mycket bra initiativ! Hoppas Hack for Sweden tar till sig den idén också.

Här kan ni se presentationerna från i dag:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QzyT1x1J0k0]

Läs också: Hack for Sweden år två

Detta är inlägg #015 i #blogg100.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *