Hur tecknar man ”selfie”? Teckenspråkets dag 14 maj 2015

Det här är ett genialt sätt av IDG.se att uppmärksamma teckenspråkets dag den 14 maj.

I två artiklar, Så utvecklar tekniken teckenspråket och 13 internetord du kommer att vilja lära dig på teckenspråk får vi både fördjupning och praktiska tips. Och roligt är det också!

I mitt jobb som chefredaktör för 8 Sidor händer det fortfarande att jag möter människor som inte vet att teckenspråk är ett eget språk. Och att olika länder har olika teckenspråk.

Att vara teckenspråkig har inte heller varit någon självklarhet ens i Sverige. Och fortfarande finns det länder i världen där du inte får prata teckenspråk.

8 Sidor har inlett ett samarbete med Europeiskt teckenspråkscenter för att testa att lägga till stödtecken till texten på vår sajt. I fredags blev vi klara för lansering och förhoppningsvis kommer ni kunna testa tjänsten på 8sidor.se under nästa vecka.

Om allt går väl kommer det att se ut ungefär så här.

Skärmavbild 2015-05-14 kl. 12.18.24

Europeiskt teckenspråkscenter ligger också bakom en av mina favoritappar,  Spreadsigns. Där kan man enkelt se hur olika ord tecknas på olika språk. Om du söker efter hur ”fisk” tecknas på svenska kan du sedan se hur ordet tecknas på andra språk. Det är roligt, intressant, pedagogisk och lärorikt.

 

Ett annat tips för den som vill lära sig mer om teckenspråk är UR:s sajt om teckenspråk.

Och för den som verkligen vill sätta sig in i ämnet rekommenderar jag varmt ett besök på Västanviks folkhögskola i Leksand. Förutom att skolan är vackert placerad med utsikt över sjön så är skolan helt teckenspråkig och erbjuder också öppna nybörjarkurser i teckenspråk.
Utöver det har skolan ett uppdrag från Migrationsverket att ta emot döva och hörselskadade asylsökande flyktingar. Många gånger handlar det om människor som inte har något eget teckenspråk. De får vara på Västanviks folkhögskola tills de utvecklat ett språk så att de kan åberopa sina asylskäl.
Det är sådana möten som får tanken att svindla lite, världen att växa.

Och frågan om hur vi människor försöker nå ut till varandra, vill göra oss förstådda, vill förstå, får nya infallsvinklar.

Läs också: När pusselbitarna faller på plats

Det här är inlägg #075 i #blogg100.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *