#Medieutredningen – några första tankar

Medieutredningen, under ledning av Anette Novak, bjöd i dag in till ett första samrådsmöte.
Mötet hölls i Husby. Ett medvetet val, enligt Anette Novak, för att ”uppmärksamma behovet av journalistik, överallt. Även i förorten.”

Och även om jag hade velat sammanfatta allting som blev sagt under dagen hade det varit omöjligt. Vi satt sju personer vardera runt elva olika bord i olika omgångar, och diskuterade olika utvalda ämnen. Inte ens jag har den simultankapaciteten.
Och det var inte bara jag som uttryckte en viss trötthet efter dagen.
Jag ser fram emot sammanställningen.

Jag är fortfarande trött och kommer att behöva sova på saken både en och flera nätter för att riktigt samla mina tankar kring vilka ”radikala förslag” jag tycker att Medieutredningen ska presentera. För det var Anette Novaks medskick från kulturministern. Att hon gärna får komma med radikala förslag. Jag har väldigt svårt att säga att de samtal jag tog del av i dag presenterade några sådana. Snarare försökte vi nog mest att skapa en gemensam bild av hur utmaningarna för mediebranschen ser ut.
Och hur medborgarnas behov ska kunna tillgodoses. Även i framtiden.

Här är några av de saker som sa i de samtal jag deltog i som jag tyckte var tillräckligt viktiga för att anteckna.

# När vi pratar om tillgänglighet måste vi prata om tillgänglighet för alla. Och från början. Vi kan inte lägga till tillgänglighet på slutet, som en anpassning, eller heller bara se det som ett krav, utan som en tillgång att alla kan bli delaktiga. I vissa fall handlar det om kunskap, i andra att vi måste göra oss omaket att tänka om och ändra våra vanor.

# Journalistisk kvalitet kräver närvaro. Det krävs en nära journalistik där journalister kan vara snabbt på plats och rapportera om vad som händer. Det krävs en lokal journalistik som är oberoende och granskar de händelser som berör medborgarna i ett skede där de fortfarande kan påverka.
Det krävs ansvariga utgivare så att den som vill lämna tips kan göra det under källskydd.

# Det är viktigt att läsarna förstår skillnaden mellan medier som har en ansvarig utgivare och medier som inte har en ansvarig utgivare.

# Det är viktigt att myndigheter underlättar för god journalistik genom att göra all offentlig data tillgänglig och göra det möjligt att använda datan för att bygga bra tjänster genom öppna API:er.

Här hittar du direktiven till Medieutredningen.

Mer om Medieutredningens expertgrupp.

Det här är inlägg #079 i #blogg100.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *