Tankar om integritet

 I kväll spelade Filosofiska rummet in ett första program om integritet, i samarbete med Dramaten på Elverket.

Några av vår tids stora frågor om integritet har kommit att handla om hur mycket information vi själva väljer att lämna ifrån oss till stora företag och hur vi kan bli övervakade av staten.

Det är förstås viktiga frågor, men när vi pratar om mänskligt beteende finns det andra frågor om integritet som också behöver lyftas.

Våra tankar om integritet säger så mycket om vad vi människor är och det samhälle vi lever i. Vilka vi väljer att släppa nära, vårt manöverutrymme och möjligheten att göra nya val i livet.

Därför var det så befriande att samtalet till stor del kom att handla om det. Att det inte går att prata om integritet utan att prata om vår möjlighet att välja. Att en bibehållen integritet är kopplat till hur stort en människas handlingsutrymme är. Hur mycket vi kan välja att dela av oss själva, till vem och i vilka sammanhang.

För allt för ofta förvandlas samtalen om integritet till en strid mellan integritet och frihet. Som om öppenhet och integritet på något sätt skulle vara varandras motsatser.

Kvällens samtal visade så tydligt på att det är precis tvärtom.
Utan frihet kan integritet inte existera.

Uppdaterad: Här kan du lyssna på programmet.

Läs också: Varför jag älskar de märkliga orden

Det här är inlägg #068 i #blogg100.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *